středa 24. září 2008

Pred Lebaranem

Tak tohleto je prej slavnej kakaovnik..tak tady to plodi cokoladovy boby


Rumah gadan v Payahkumbuh, klasickej dum na zapadni Sumatre v oblasti Minangkabau

Tak tedko zase neco malo o mym okoli. Obe Jany uz si nasly kost. Jedna bude bydlet tesne vedle toho myho a Cermacka si nasla neco nedaleko centra. Krasnej pokojik boruvkove barvy se spolecnou kuchyni a umejvarnou. Ja jeste chvili pockam a zustanu s klukama. Je to levny a kluci mluvi indonesky. Obcas me taky vemou na nakou zdarma veceri.
Ted se tady zrovna chyli ke konci ramadan a lidi zacinaj blaznit. Jezdej motorkama jako divy a v doprave se auta mijej casto vo centimetry. Vubec ridici sou tady celem sileny. motorky tu ridej skoro deti ze zakladky a ridicak na auto neni problem dostat kdyz mate prachy. Dorava je tady proste neco silenyho. V podsate to funguje tak ze kdo vic troubi ten jede. Konec ramadanu je pristi tejden ve stredu a vrcholi Lebaranem. To je neco jako u nas Vanoce nebo Silvestr. Vsichni se najednou stehujou ke svejm rodinam, takze je to neco jako stehovani narodu. Kluci z myho kostu taky vsichni jedou ke svejm rodinam a tak tu zrejme budu mit celej barak prosebe. Dostal sem nekolik pozvani na straveni Lebaranu v rodinach, ale zrejme zustanu v padangu, protoze se mi nechce nekde smrdet tejden na vesnici. Skola se na zhruba 10 dni uplne vyprazdni a vyuka se stopne. Tak premejslime co a jak budem o tom tejdnu delat. Jo jinak si vazte uploadu kazdy fotky, pac tady USB porty dost probijej. NEska sem dostal slupku jak nikdy, ete ted mi brni ruka. Vcera byl u nas na navsteve jakej si typek a behem toho co sem si daval dohromady skladaci skrin na saty, se z nej vyklubal vedouci fotbalovyho tymu nasi fakulty. Tak sem jim rek ze fotbal hraju a uz sem pro registraci nemusel delat nic navic. Hraje se tady liga mezi fakultama kera snad zacne po Ramadanu kdy se nesportuje, nezere, nepije a nesoulozi a vubec lidi jenom klecej nebo se domahaj Allaha ci ak neco. SHlavne s blzicim se koncem ramadanu stoupaj i casy zpevu muezzinu, kery z tlampacu siri do okoli rev Allah akbar a pod. Stejne tak i mistni muslimky zacinaj cimdalvic chodit v noci v bilejch prosteradlech. Docela je to pro Evropana sranda, nebo teda ja se dobre bavim. Stary mesto s pristavem pro rybare v Padangu, ted obyvane prevazne cinanama, pry prave zde se da sehnat tvrdej alkohol. Jinak ve meste je to problem.

No na tenhle vikend se asi na chvili odmlcim s prispevkama, pac asi ani nebude votevrena kavarna s kompama a ja si budu lecit zasahy elektrickym proudem z USB. Dopriste se pokusim dat dohromady vic informaci ohledne mesta Padang, specialne pro Letaka kerej si vo to prvni rek. Timto zdravim do cech a prerusuju spojeni...

Žádné komentáře: