úterý 16. září 2008

kultura zapadni sumatry 1

Par indoneskej sudentu na diskusi u nas v Kostu, pro porovnani velikosti.

Takze v dnesni dalsi lekci si probereme jidla a stravovani. Je nekolik zpusobu jak v indonesii a konkretne v Padangu prezit. Muzete chodit do restauraci ci zapadnich KFC ci podobnych fastfoodu, ktere mistni navstevuji pouze slusne obleceni a je pro ne jakousi mekkou napriklad nedelnich rodinnych obedu. V klasicke restauraci a le i ve Warungu se podava Makanan Padang = nekolik druhu jidla na malych talirkach spolecne s ryzi. Vetsinou zaplatite tolik co ochutnate nebo snite. Jak se pocita vlastni placeni je mi zahadou, proste pride clovek s papirem a tuzkou neco zamrmla a vysledek je na svete. Jidlo je predem uvarene a prakticky nemate sanci zjistit jeho stari a puvod. Dalsim zpusobem jak se stravovat je vyuzit prave nektery z mensich warungu. Daji se tam sehnat prevazne tato jidla:
Nasi goreng - smazena ryze ruzne paliva stejne tak jako mie goreng - nudle ruznych druhu, oba tyto pokrmy mohou byt smichany se zeleninou, vejcem, kurecim masem nebo rybou. Dalsi sou Kentang goreng enboli smazene brambory, kery tady povazujou za zeleninu a ne jako prilohu, takze je spis cpou do test a nebo placek. dalsi gorengove jidlo je Ayam goreng neboli smazene kure a inak goreng neboli smazena ryba. kure vetsinou nepali, ryba je dycky cervena vod chilli, pokud ji nepripravujou doma, to si specialne delaj ruzny palivy omacky. Ja mel domaci zatim jenom takovou sladkopalivou, ale stejne to byl snad nejvetsi narez. Dalsi mistni specialitou je varene vejce Telur opet pokdany chilli pastou a dale Tempeh, ktery je fermentovany a opet smazeny. Kdyz sem se mrknul dovnitr tak tam byl plesnivej, buhvi jesi to tak ma bejt, ale asi jo. Tempeh se da opet jist v palivy verzi, ale ve vetsine pripadu je jako sladka priloha nebo moucnik, to samy tofu. Palivych omacek tu maj nekolik druhu, jednak podle stupne palivosti a pak podle pridavanych ingredienci. Pro Evropana tezko rozlisovat chuti techto omacek. Holky to moc nemusej, ja jelikoz mi tady rekli, ze kdo neji makan pedas, neni gentleman, tak to docela vodnasim. Zatim pouze dvakrat se mi stalo ze po jidle mi zacalo tect z voci i z nosu zrejme vyzsi stupen. Co se tyce polevek, jeste sem nemel to poteseni ochutnat Bakso, coz by mel byt kureci vyvar. Jinak tady delaj normalka cinsky nudlovky s vejcem, kery nevzdy je uplne uvareny, tak bacha. Dalsi polivka je Sate . Tak nejak sem to postreh, je to palivej vyvar s bramborama na zpusob kari nebo tak neco, davaj k tomu tri spejle s hovezim barbekjuem. To vsechno v bananovym listu za 5000 Rp. Na trhu se daj sehnat ruzny druhy placek nebo smazenejch kouli. Bramborovy, kukuricny s vyplni zeleninovou, masovou apod. Ruzny smazeny potvory z more, treba v nedeli nam na vesnici nabidli placku s uprazenym krabem veprostred. Ja to ze slusnosti sned, ale asi uz v tom pokracovat nebudu. Dobrej je Pergkedel = bramborova placka, nebo pisang goreng coz je obalenej a smazenej banan v omeletovemoucnym testu. Jak sem psal praseci maso tady nesezenete vubec. Takze k Vanocum chci balik s ovarem.
Dalsi veci jak se stravovat je navstevovat markety kde sezenete povetsinou ruzny druhy brambrku = Kerupuk, muzou mit samozrejme prichut chilli, rybi a pod. co se tyce chleba = Roti, de sehnat akorat toustak a to musite vedet kerej neni sladkej. Ruzny druhy buchet, susenek, proste klasika jako u nas. S pitim je to tady taky docela naprd. Air minum = pitna voda stoji 3000Rp. 1.5 l ale normalka 20 l barel stoji 4000 Rp. takze se vyplati si kupovat barel, kerej se ale samozrejme do batohu nevejde a cas od casu proste musite nekde bud dotankovat, nebo holt sahnout do penezenky. Na cisteni vody sou tady specialni linky kery sem uz nekolikrat videl. Docela by me zajimal postup cisteni ale na obalu je napsano ze to odpovida mezinarodnim normam pro cistou pitne vody tak snad to tak i je. Pivo se tu da koupit i zapadni. Mel sem Hainekena, ale lepsi je pit to mistni Bintang = hvezda. stoji 0.6 l 15000 Rp. a od Plzne je to jenom kousek co do chuti. Na koralku sme tu jeste nenarazili a asi se da sehnat jenom prez znamy, pac to tady nikdo nepije. Kdyz si date caj , stoprocentne Vam prinesou horkej cukr. Vsechno tady ty trpaslici sladej jak pominuty. Tak je dobry dycky rict Saya mau teh pahit = chci horkej caj. Budou se divit, ale zvyknou si. Ja sam osobne chodim kazdej vecer na Teh pahit vedle do malyho warungu. O mistnim ovoci se rozepisu priste, zatim sem ho moc neochutnal. Jenom jim Salak = hadi ovoce. Smi se jenom prej 5 kusu denne jinak zpusobuje zacpu, takze jich jim tak kolem 15ti za dopoledne. Docela dobrej typ na snidani je Rumput laut = morska trava, je to smes ras, ovoce a kokosovyho mleka spolecne se Salkem a ledem..
Co se tyce kultury stravovani tak se ji vyhradne pravou rukou, co nejrychlejs a u jidla se zpravidla moc nekeca aby na Vas zbylo co nejvic coz plati pouze pro rodinny vecere kdy ji vsichni tak rikajic z jedny misy. Je bezny kdyz si po jidle poradne krknete, coz znamena ze vam chutna. Neni problem se behem jidla vysmrkat a ukazat obsah partnerce. Tu to bud pobavi a nebo se tvari jako ze je to normalni. Nebo muzete druhejm kourit cigara pod nosem kdyz ji apod.Co se tyce smrkani tak funkci kapesniku neznaj, takze je nutny bud popotahovat, nebo smrkat po selsku. Taky nedokazou pochopit proc tu spinu z nosu schovavame do kusu hadru. Nekery indonesani ale smrkaj po jidle, pac chilli zpusobuje uvolneni hlenu nebo i jinejch telnich tekutin ze vsech moznejch otvoru. Okamzite po jidle se Vam roztece nos. Stolovani probiha tak, ze vsichni ji rukama. Snazi se rejzi promichat s omackou. Je to docela sranda. Uz sem se taky naucil jist pravou rukou. Lzice vetsinou zdrzuje.
Rovnez se sice zde prodava toaletak, ale lidi se utiraj levou predni. tenhle zvyk se odmitam naucit a stale dodrzuju ten evropskej. Taky zde neexistuje spracha. Koupelna se sklada z asi pulkubikovy nadrze s pouze studenou vodou a malym dzberem se kerym se oplachujete. Vedle mate neco jako minizachod na kerej se neseda, teda ja na nej nesedam ale jako by sedim na bobku a nohy mam vokolo. Zrejme ro neni moje velikost. Vsechno je miniaturni a vykonoavani potreby musi probihat rychle jinak dostavate krece do nohou a hrozi vam, ze si do toho nakonec sednete. Odpady usti do trubky, kera usti do soustavy betonovych kanalu, kery usti do potoka-reky-more. Jelikoz zde dost casto huste prsi, tak se tyto soustavy docela procistujou, ale u Usti do more je to uz kanalizacni stoka s klasickou barvou a zapachem. Hygiena je tady trosku na druhym miste tak opravdu doporucuju tem odvazlivcum jako je krocan a spol nepodcenit ockovani a zacit s nim co nejdriv.
Ted jenom tak naokraj co se mi neska prihodilo. Rano zrejme nebylo nejstastnejsi pro dopravu. Uz kdyz sem nastupoval do ankotu tak sem se zarazil nad dvema 25 litrovejma barelama benzinu uprostred. Ostatni to nechavalo chladny i prez to ze ridic jel jak curak a zaflekoval to tesne pred diskobusem, ten to stacil ubrzdit ale nasledne do diskobusu zezadu narazil dalsi ankot. Ridic jakoby to jeho vina nebyla si jel dal. V arealu Kampusu sem zase videl z autobusu kluka s rozflakanou hlavou v bezvedomi. Doplatil na to ze tady se prilba na motorce nosi jenom kvuli policii a ne kvuli bezpeci. Samozrejme zadne naznaky prvni pomoci mebo zjistovani zakladnich zivotnich funkci od prichozich jenom rvani a lamani rukama. Snad to byl jenom otres mozku a Alah kluka nechal nazivu. Holt indonesani sou co se tyce rizeni na dost odlisny urovni, ale stat se to muze i u nas. Tak teda zatim rostaci a rostenky. Priste zas hodim naky foto.

Jo a jeste doporucuju si vytisknout nasledujici stitek v indonestine na triko:


Pozdrav s indonesanem = odpoved na hallo mister 1000 Rp.
Seznameni s indonesanem 1ks indonesana 5000 Rp.
foto s indonesanem jeho vlastnim fotakem 50 000 Rp.
odpoved na jakoukoliv otazku v anglictine ci indonestine 25 000 Rp.
a myzlim si ze si muzete nechat prachy doma...
zatim koutak

1 komentář:

Máchal řekl(a)...

je vidět,že si s jídlem nějak poradíš..já vepřový stejně nemusim,takže bych tam asi zapad mezi místní křupany,horší by to bylo s tou dopravou,mýho volkswagena bych tam asi provozovat nemoh neb silnice by tam asi nebyly dělaný na auto co má náraznik 7 cm od silnice :-))
tak se zatim drž.....at nespadneš při velký potřebě do díry
Máchal