středa 10. září 2008

koutak ve skole

Plaz v Padang city

Po priletu sme zacali s holkama okoukavat mesto. Padang ma primorsky centrum kde se odehrava veskerej denni zivot. Chlapici vecer vyjedou na more a to co tam ulovjej tak pak prodavaj prave zde v mistnim pasaru nebo jeho prilehlejch ulickach. Jinak krome centra asi nic zajimavyho neni. kdyz se chcete najist dete do Warungu, kerej je snad na kazdym rohu a muzete si dat prakticky cokoliv a pocitat s tim ze to bude z 90 procent palivy. Ji se tady kurata, ruzny smazeny rejze, nudle, v plackoidnich podobach, nebo se da sehnat i ryba. Jidlo moc nestoji vetsinou tak kolem 10 000 Rp. coz je tak skoro 20 Kc. Co se tyce dopravy vsude jezdej bud maly dodavky tak pro 10 trpasliku nebo velky autobusy pro 20-25 lidi. Vsude se plati konstantni cena, coz je 2000 Rp. Ale samozrejme uz se nas snazili natahnout nebo nam nepozorovane vratit blbe na vetsi bankovky. Naposled vcera, ale to uz sme uhadali, pac sme to meli akorat. Typek se sice divil ale kdyz zvednete mezinarodni prostrednicek, tak to pochopi a vodjede. Taky uz mam za sebou prvni cvachtani v mori, kery je neuveritelne teply a osvezi, akorat sme kvuli tomu museli jet za mesto do Padang Tabingu, kde se nevlejvaj reky plny hoven a bordelu do more. Potkali sme tam jednoho ochotnyho kluka kerej nam da lekce v surfovani. Ten den ale nebyly moc dobry vlny, foukal vitr a byly dost nepravidelny. Jo jinak sme hned druhej den po prijezdu byli v kancelari starosty mesta diky kontaktum co mela Janca Klapova co s nama jela. Kluk co tam dela je mistni bos a zna ho skoro kazdej, takze neni problem, kdyz budem potrebovat s necim pomoct, nebo domluvit nakej vylet. Zatim sme teda bzli jenom na jedny skale u pobrezi staryho mesta ale i to stalo za to. Yenni, ktera nam delala doprovod, pracuje v uradu starosty kde sme byli, nejak nevychytavala ten vejslap. Taky se neni co divit kdyz celej den nepije a neji a navic ma na sobe asi tri vrstvy obleceni.
Univerzitni komplex je celkem fajn. Blby je pro holky ze je to skoro jak na internate, pac v sedum vecer jim z mesta jede posledni bus na pasar baru a od tamtud na kampus a v devet vecer uz musi bejt na kolejia nesmi se vod tamtud hnout. Nevim proc a nevim jesi by si nevymodlili nejakou vyjimku kdyz sou belosky a nejsou islamistky, ale stejnak si chtej neco najit ve meste a ja taky, takze to zatim berou jako prechodny ubytovani. Ja teda muzu chodit kolem baraku pac to mam volnejsi, ale zase mezi rejzovejma polema v noci neni moc velka zabava a kdyz mate za koupelnou kurnik plnej drubeze, docela Vas to donuti premejslet o zmene obydli a touzite po vetsim soukromi. Jinak sme neska byli poprvy vyprudit cloveka co nas ma na rektorate na starosti ohledne stypka. Lamavou anglictinou zahlasil ze se mame zastavit za tri dni , coz akorat vychazi o vikendu, takze ho uvidime asi az pristi tejden. Holt o prachy se v Indonesii musi umet s urednikama bojovat.
pohled na centrum Padangu z mistniho kopecku

Dalsi vec krome hygienickych negativ a vsudypritomnyho vedra je hmyz. Komaru, tedy Nyamuku, je tady celkem pozehnane. Vcera sem na karimatce nasel mistniho cvrcka kerej mel kolem sedmi centimetru. Vypadal roztomile. Jinak zvirat je tady v okoli plno a maj prakticky naprostou svobodu. Volne tady pobihaj kozy, sou tu totalne premnozeny kocky, naopak psu je tady malo a jenom voriskoidni rasy.
Jinak krome nas tri cechu je tadys nama jeste jeden Darmasiswa. Je to asi 150 kilova australanka Claire. Jeji vyraz a vyjadrovani si vyslouzilo prezdivku pigfrog, coz je volne prelozeno jako prasozaba. Claire uz v Padangu byla a umi i docela dobre indonesky, takze ji to na nasich hodinach s nama moc nebavi a tak se jenom poti a zahreva zidle. Jeji pritomnost ze ze Zacatku bude ale klicova, neb dostat z uredniku prachy a vubec se neco dozvedet od lidi co umej anglicky min jak ja, je celkem problem, neb maj tendenci cokoliv odkladat a neresit a nakonec ty vase prachy zbalit a delat jako ze vlastne zadny ani nebyly a ze vsechno sou komunikacni problemy mezi nima a pod.
Co se tyce pocasi, je zatim celkem fajn, je to takovy neco mezi obdobim destu a obdobim sucha. Vcera treba vubec neprselo, ale jinak tady aspon jednou denne neco spadne. No zdrham se ucit, pac mam malou slovni zasobu a nechci se jenom na mistni krenit a vymenivat si usmevy.

2 komentáře:

nikoho řekl(a)...

ahoj koutaku, koukam ze teda to vypada dobre s vama :-) to mam radost :-) achjoo, hned bych menil ale musim tu proste nejak dodelat tu skolu, nebo se ze me uz asi vsichni zblazni :-D drzim palce s hledanim lepciho bydleni a pozdravuj taky janinu, at nerika ze je jenom vosk :-) v podstate ji mam rad, kdyz je teda opila a vyzradi co ma na srdci :D tak ahojda borče :-)

Unknown řekl(a)...

koutak je 1cka