středa 8. října 2008

neco o vsednim zivote koutaka v Padangu

Predni cast baracku ve kterym bydlim

Zdravim vsechny pravidelne ctenare meho blogu. V tomto dile bych se rad zameril na svujdenni zivot a pokusim se neopomenout vsedni souvislosti a cinnosti, ktere me kdyz sem zrovna vzhuru potkavaj.
Tak vsechno zacina rano. Dali Allah a muezzin v nedaleke mesite si opomene vzit haslerku tak sem vzhuru uz v pul sesty. O ramadanu to bylo tezsi neb kluci na baraku chodili ve tri rano zrat, aby se pak celej den mohli ve spanku postit. No Ve vsedni dny vstavam vetsinou v pul sedmy. Nasleduje oplach v koupelne jejiz soucasti je i plne obsazenej kurnik. Kolem pul osmy nasedam do Angkotua jedu smerem k Pasar baru, kde zacinaj zdarma busy na univerzitu. Vyuka zacina v 8:15 a mame -li stestitak mame denne dva tematicke okruhy. Vyuka konci v 11:45 a pak povetsinou dem do warungu na nudle nebo na caj.

Zadni cast baracku, ve kerym prechodne bydlim

Co se odpoledne tyka, zalezi dost na tom jaky se udela pocasi. Tedko v obdobi destu je to spis takovy ze rano je vedro a sviti slunce a pak se to odpoledne zatahne mrakama a zacne prset. Ale neni to takhle kazdej den vzycky. Pokud neni nakej specialni program tak vetsinou du dospat deficit zpatky na barak, kde se to mezitim vyklidi, nebo si tamvopakuju slovnizasobu nebo jen tak si dam caj a zevlim. V Baraku kerej stji za mesic krasnejch 60 000 Rp. plus 10 000 Rp. za elektrinu kera obcas nema pravidelny dodavky se mnou bydli na pokoji ofiko 2 lidi a neofiko az 4 kdyz se to povede a sleze se to. Jinak celkem nas na Baraku bydli ve 4 pokojich kery vznikly prehrazenim dvou pokoju drevjenejma preklizkama 11 lidi. Nemusim zduraznovat ze sem tam nejvetsi a nejstarsi, snad krom Eda kerymu je taky 27. Kluci povetsinou predstiraj studium literatury a poezie. Sama univerzita ma jak sem jiz psal uroven nasich strednich skol, snad az na par vujimek. Nahore na technice sem zpozoroval solarni panel a meteorologickou stanici. Zda-li je funkcni a zaci ji pouzivaj k vedeckejm vyzkumum, to nevim. Pikantni je ze znalosti anglictiny studentu v sekci Anglistiky sou takrka nulovy, na fakultach se ale presto daji najit studenti, kteri se dohovori plynnou anglinou lip jak ja. Co se tyce studia, tak se mezi sebou kantori moc nedomluvaj. Obcas se stane, ze proste na cteni prinese typek dva clanky ve kerejch neumime ani slovo a dve hodiny se tak ztrati vysvetlovanim co kery znamena. V opacnym pripade se v konverzaci bavime na tema, jak se mas ja se menuju odkud si apod. Nedoporucuju teda jezdit do Padangu uplnejm zacatecnikum jako sme my. Casto se stava ze nakej kantor onemocni, nebo se nedomluvi kdo ma prijit. Organizace vyuky je teda v zacatku dost chaoticka. V podstate sou radi ze jim delame reklamu, pac sme jedna z mala fakult kde studujou zahranicni studenti. Jinak sou na druhou stranu velice mily a ochotny. Napriklad Alex kerej nas ma na konverzaci. Jana si mysli ze je teplej, ja tomu neveril do ty doby nez na me neska teplousky zamaval a zamrkal.

vnitrek baracku ve kerym prechodne bydlim

Vcera sem trochu vyzpovidal kolegu Pinta o nemz je znamo ze chodi s dvema holkama.
V podstate je nemozny s holkou v Padangu mit sex pred svatbou. Takze na ulici v Padangu nikdy nevidite parecek se polibit. Ikdyz vcera sem uz videl dva lidi jak od toho nemeli daleko. Vetsinou se ale jen tak drzi za ruce nebo sedi vedle sebe a cumi. Ale vsude se najde par vyjimek. V coz doufam, neb nahore stale bezi hlasovani. Taky se mi kluci vcera ptali jesi mam rad blue films. Chvili sem premejslel co muze bejt modrej film. Az po chvili z nich vypadlo ze je to porno.
Taky sou lidi v Padangu dost kontaktni. Treba chlapi se pri konverzaci mezi sebou drzej za ruku. Me treba v buse jeden starsi typek porad sahal na koleno kdyz se me na neco ptal. Holky se zase furt drzej za ruce jak ve skolce. Proste v tomhle je tenhle narod tady proste jinde. Hlavne ze maj plnou hlavu Islamu a jeho tradic ale o beznejch vecech vsedniho zapadniho zivota vi prd a hlavne se mu chtej co nejvic podobat. O tom ze se nemaj palit plastovy lahve by jim mel nekdo napsat do koranu. Coz mi pripomelo ze me sere soused kerej skoro denne pali veskerej odpad za nasim barakem a totalne nas vyudi plastovkama. Jeho nazor ze se vekserej material mineralizuje a ze je to jeho presveceni, je mi nekde u prostred moji zadni casti. Holt je na tohle blbej stejnetak jako vsichni ostatni sousedi v tomhle smeru. Tady odpad proste palej vsichni a nic jim proste nevysvetlite.. pac by to stejne nepochopili.
Na otazku Hallo mister uz automaticky neodpovidam, pac by mi upadla drzka. Na nastenku fakulty pristi tejden napisu cas pravidelny autogramiady a tim to pro me hasne.

Koutak ocenen studentem mesice

5 komentářů:

mamiko řekl(a)...

Vidíš synku, a to jsi vystudoval Ekologii a Odpadové hospodářství. Oni se to časem budou muset také naučit, ale to potrvá.
Vydrž, už se Ti to krátí.

BK řekl(a)...

zvenku to vypadá jakž-takž, ale ten vnitřek má snad plesnivý zdi, najdi si radši neco lepšího

Unknown řekl(a)...

Neni nad poradny studentsky bydleni, ja se tesim az budu moct bejt mesic uplny prase a nikoho to nebude pohorsovat :D

Máchal řekl(a)...

je to tam gut...aspoň nemusíš luxovat :-)

Katka Kulhánková řekl(a)...

Ahoj Honzo, jeste jsem nic neprecetla, ale chystam se na to dneska. Kdyztak tady je konecne moje indocislo: 081395495602. Posli mi pls tvoje cislo a taky holek. Mej se fajn. tady je odkaz na muj blog, kdyby te to zajimalo:-) http://thousandsislands.blogspot.com/

Katka, Bandung