pondělí 27. ledna 2014

Ampana - Poso - Tantena

Zdravime opet lidi a drzime palce Matovi Kockovi, aby to stema ledvinama dobre dopadlo.  Nas vylet pokracoval prijezdem z Wakai do Ampany, ktera je takova prestupni vesnicka mezi vnitrozemim a Togianskyma ostrovama. Plavba lodi Lumba - Lumba trvala bezmala 5 hodin a stala nas 50 000,-/osobu. Do pristavu sme dorazili celkem natreseni, nebot sme vegetili celou cestu nad lodnima sroubama a strojovnou. Hotel Oasis, kterej stal v economy verzi 120 000,- za noc byl celkem fajn. Zprvu se zdalo, ze nas budou obtezovat celou noc komari, ale nakonec to bylo indoneske karaoke, co nam s Jancou nedalo spat az do jedne do rana.
Po prijezdu sme si hodili bagly na pokoj a sli do warnetu a na veceri. Janca uz po tech rybach krapet zavetrila kure a tak sme si dali indonesky KFC style s rejzi a nudlema. Cestou zpatky sem potkal noveho indopritele Rifala. Zprvu nas prekvapilo, ze dalsi cesta smerem Poso se zkomplikovala tim, ze busy jezdej akorat v devet vecer. To by znamenalo pockat dalsi den az do vecera a buhvi co jeste. V uvahu byla moznost si dat charter auto do Posa za 400 000,- ale to by bylo nechutny plytvani prachama. Nakonec sme se ale vesli do jendoho minibema a koupili si listek na devatou rano za slusnejch 70 000,- na osobu. Janca se sla vykoupat a ja kecal s Rifalem za zvuku indoneskeho karaoke dlouho do noci.
Vypadlo z nej ze je stejne starej jako ja a ze ma uz 5 deti a ze manzelka dobre vari. Taky rikal, ze ve zpravach davali ze v Tomohonu a v Manadu je banjir (povodne) a to nam krapet zhatilo plany na vylet. Prej tam misty voda vystoupala az na sedum metru. Tedko to asi tak strasny nebude, ale asi se tam bude delsi dobu uklizet a davat dohromady infrastruktura. Takze jeste krapet popremyslime jestli to na sever ma cenu.
Rifal nas ale zval k sobe domu a ze tam klidne muzem zadaco vegetit a delat vylety do okolniho narodniho parku. Takze se nam otvira alternativa nasmerovat to pak pres Luwuk na Banda island, kde je taky prej dobrej snorchl a buleho noha tam mockrat za rok nevkroci. Alespon se dozvite neco z jinejch koncin Sulawesi.
na ceste Ampana - Poso

Cesta z Ampany do Posa byla krapet delsi jako obvykle. Zastavovalo se ruzne na obed, pro ruzny veci, ktery se musej premistit na ceste a pak taky pro manga, protoze je zrovna jejich obdobi, kdy sou. Takze tady papame manga. Na ceste sem koupil balicek asi cca 2 kila za 5000,- (10 Kc). Za to byste u nas v marjketech koupili sotva pulku manga :). Do Posa sme se nedostali anobrz jen na jeho vychodni terminal, kde nas vyhodil v cca 2 hodiny odpoledne nas minibemista. Na terminalu typek rikal, ze bemo smerem k Tantene jede za hodinu. Ale znali indonesologove uz vi, jak to tady chodi. Za hodinu nam zavolali ze silnice klimatizovanyho ridice, kterej chtel za odovoz do Tanteny 2 kila. Tomu sem vysvetlil, ze sme z chudyho kraje a tak nahodou kolem projel ridic, kterej mel jeste dve mista do Tanteny volny a ukecal sem ho z 50 na 40, coz sem mu vlastne jeste dal 10 navrh oproti normalni cene, ktera jak sem vyzjistil od jinejch mistnich je okolo 30 za osobu. Ridic byl ale celkem fajn a cesta do Tanteny nam netrvalqa dyl jak tu hodku a pul, kterou si lze v LP precist. Hodil nas i do Hotelu Tropicana, kterej je krapet v kopci takze je docela i vyhled po okoli. S jednim typem, kterej se menuje Nine a kterej se na nas okamzite prilepil sem zacal domlouvat a smlouvat trip do narodniho parku Lore Lindu.


ikan bakar na zastavce ve warungu 

Nas ukol je v nem jasny. Chceme videt a natocit Nartouna celebeskeho. Jo a taky trochu botanizovat. Prej se tam daj  videt nejaky megality, ale s Janickou sme se shodli, ze nejsme na nejaky sutry zvedavi a tim se taky ubiralo smlouvani. Nine si rek nejprv za dvoudenni trek 3.6 milionu, ale musel sem mu znova pripomenout ze sme chudy bule. Nicmene pod 3 mega sem ho nemoch dostat. Furt se osival tim, ze ridic s autem je drahej. Tak uvidime co za tu cenu uvidime.
Jinak zejtra si pucime motorku, kterou si opet nadsadil na 150/den. To sem mu mistrne oponoval, ze muj jisty kamarad tady byl prede mesicem a pucoval si ji za 80. Spolknul mi to a rek, ze se pokusi nejakou do stovky sehnat. Vemen. Ale uvidime jak to vsechno doapdne. Zitra dem prozkoumat ten vodopad, jak byli krocani a krapet se vyprasime na plazi u jezera. Tak se zatim mejte a ja nevim jak janicka, ale du poveceret netopyra s rejzi.

1 komentář:

kentaur31 řekl(a)...

Díky našemu společnému kolegovi a příteli jsem byl upozorněn na tento zajímavý Blog. Už jsem zde dlel před pár měsíci,ale ona zkušenost se mi dávno vyhulila z lebeně.
Čímž chci povědět,že vás zdraví Dadoid,co tepe do klávesnice o pár pater výš než vy oba dva dohromady...mno...asi už víte.
S dychtivostí mladého skautíka, čtu v noci pod peřinou Tvůj Blog, Jene amusím uznat, že mi to v mnohém připomíná časy, kdy jsem poprvé přelouskal Lovce mamutů od Eduarda Štorcha. Takže, ještě jednou hlásím respekt a opatrujte si své mrzké životy, tak jako my vezdejším...kluzkém, chladném, vlhkém, mrazivém marastu.
Z Úst nad Žlabem, zdraví váš loanální válečný zpravodaj Dudloid z čtrtýho patra...