úterý 7. dubna 2009

Vedro, smrad a vsudypritomny paka = zpet v Padangu


Zdavim vsechny rostaky a rostenky v Cechach a samozrejme preju krasnej zacatek jara. Necht kazdej kdo v zivote neokusil alergickej zachvat z prvniho jarniho pylu rozmicha cement s kanagonem a vrazi si to do nosu. Jen ja, clovek s alergii na vsechny jarni druhy se uspesne vyhybam temto reakcim v tropickem klimatu.
Rada z vas uz urcite mysli na to jak nejpohodlneji ulozit prdel na zidli zahradky pred hospodou, nebo ti mene narocni z Vas proste jenom odhrnou zaves a nachvili si vyvetraj. To tady v Padangu se prakticky nic zajimavyho nedeje. Obcas pride poradna praskacka a obcas ani ta ne. Muj zivot po navratu se soustreduje okolo zaverecne prace, ktera je jedinym nesmazatelnym dukazem me existence na Andalaske univerzite a za niz dostanu nalezite dulezity diplom ze ktereho se bude krasne delat vlastovka. Nicmene praci je nutno napsat, odevzdat, sejit se s rektorem univerzity a mozna i zajet na zaverecny ceremonial studentu darmasiswa, ktery je prozmenu opet v Jakarte, nebot na Kalimantan se vyplacaly prachy na pokutach za nevyrizena visa.
Takze do priletu Miksovice na Bali zbyva nejakych 14 dni a tak muzu denne spat i 24 hodin. Kdyz zrovna nespite tak muzete cumet a premejslet, coz je specialita mistnich lidi. Sem stale zacatecnik a tak mi to jeste nejde. Naposled sem to vydrzel pouze pulhodiny. Nicmene v tomto case sem myslenim analyzoval spoustu zajimavejch veci. Napriklad sem konecne pochopil vyhody pouzivani vody misto toaletniho papiru. Duvod je jednoduchy, proste si dokonalejs vycistite prdel a nehrozi vam, ze si obarvite spodni pradlo nahnedo. Dalsi vec kterou sem castokrat konzultoval s mistnima je uzivani rukou pri doprave potravy do traviciho ustroji. Jejich teorie je zalozena na odpovedi: lebih praktis.. coz znamena vice prakticky. Ma teorie zpociva v dokobalem promychani vsech slozek potravy a tudiz v homogenizaci vsech jejich slozek. Vysledkem je tak stejnomerne traveni. Posledni, ale ted uz vazna uvaha je samozrejme o Chilli. "Cabe atau Sambal" jak se nazyvaj palivy omacky jsou zhotoveny nadrcenim chilli v jemnou cervenou ci zelenou brecku, ktera se konzumuje zpravidla s ryzi. Spousta hloupejch minangu vam rekne, ze cabe je dobry na vsechno, ale nevysvetli proc. Ja konecne znam tu pricinu. Neni to proto, ze z Vas uz v polovine konzumace jidla zacne lejt pot i znosu a tudiz odparovanim tohoto potu se Vase telo ochlazuje v tropickem klimatu Padangu... Nene, je to tim ze Chilli obsahuje více palčivé látky kapsicinu, dále barviva, silice, také vitamíny (C, A, D, B) a minerály. Takze jist Chilli se tady opravdu vyplati, pac konkretne v Padangu je konzumace zeleniny a mlecnych vyrobku dost opomijena. Na zaver bych se s vama rad rozloucil odkazem na fotky kery uz vysi nakou dobu na rajceti. Je tam par zasadnich momentek z mesicniho pobytu na severu Sumatry. Nejak se tim prolouskejte a zase nekdy se potkame u mozna vice zajimavyho cteni o zivote mezi Minangy, tvory kteri maji 95 procent DNA spolecneho s Orangutany. Dobre rano ci poledne, dobrou chut pokud zrovna mate co do huby a nashle priste..

http://mrchrkrt.rajce.idnes.cz/Severni_Sumatra_a_Pulau_Pagang/#album

Žádné komentáře: