středa 1. dubna 2009

Severni Sumatra I.dil

Zdravim vsechny pratele a priznivce nasi expedice, tentokrate smerovane na sever Sumatry. Uvodem bych jen chtel poznamenat ze se momentalne opravdu a uprimne stydim za to ze sem z Cech. To co predvedli nasi politici v obdobi predsednictvi EU.. mezinarodni ostuda,horsi uz byla jenom repre ve Slovinsku. hehe.
takto by bylo uvodem a ted zacneme probirat Severni Sumatru. Na sever sem odjizdel s Cermackou autobusem z Padangu do Medanu. Cesta nebyla mocpohodlna a autous se nam jeste pred jezerem Toba porouchal. Takze si pripisuju rekordni nejdelsi cestu autobusem ve svym zivote a to 27 hodin. Janca vystoupila v Siantaru kde ma ted novyho pritele Jacka a ja pokracoval do Medanu kde sem mel spicha s holkama slovenskejma z Javy Misou a Martinou. Bohuzel jelikoz mel bus spozdeni musel sem Misu a Martinu poslat s kamosem pruvodcem Wongem do Bukit lawang a prenocovat jednu noc v Medanu sam, nebot bus mel opravdu enormni spozdeni.
Medan je opravdu velky severni mesto uz dost podobny zapadnimu zivotnimu stylu. Typove na ulicikonecne umi anglicky. Ubytoval sem se teda v hotelu Zakia nedaleko mesity raya, dal si vecu, skocil na net a rano se vzbudil s prvni toninou muezzinova songu. Kolem osmy uz sem ale nastupoval do autobusu na Pinang Barisu smerem do Bukit lawang. Hned v buse se mi snazili urvat mistni typove na nakejten trekdo jungle, ale ja uz dlouho znam pruvodce Wonga takze sem se zlakat nenechal. Po prijezdu do Bukit lawang uz tam na me cekal s motorkou a netrvalo to ani hodinu a uz sme s nim i s holkama sli do jedny jeskyne pobliz narodniho parku. Vecer sme pak domlouvali trek v jungli na nasledujici tri dni.
Druhej den rano nas kolem devaty Wong vyzved i s permitem do NP a slo se. Nase skupina citala tri turisty dva pruvodce a dva varice jidla a stavice stanu. hned na prvnim kopci sme videli dva druhy vopic a spoustu hmyzu a rostlin. Ve svahu nad krmistem mistni zachrane stanice pro Orangutany, sme potkali Orangutany. Byla tam zrovnajednastara samice a dva jejikucico si zrovna staveli brloh na spani z vetvi, coz je jejich kazdodenni cinnost. Nad touhle trojici byla jeste jedna dvojice dvou starsich Orangutanu. Cesta pralesempak pokracovala prekvapive mezi stromy a potucky k zakladnimu stanovisti c.1, kde uz cekala dvojice kucharu a stavitelu. S Wongem sempak sel smejt pot k nedalekymu ,minivodopadku. Noc v jungli je super, dokonce prisla i bourka a komaru zase tak moc nebylo, takze se spalo celkem pohodlne. Rano sme dostali super snidani a vyrazili opet smerem do lesa. Misa se pak vodpojila pac mela lehci problemy s indoneskou stravou a tak sme s wongem a Martinou nasli v kopcich super vyhled do lesa. Dokonce sme videli i stado Gibonu ve vetvich, kery porvavali uplne suprove skoupinove sirenovity skreky. Jelikoz jeprales jenom vo stromech a tvorbe propocenyho obleceni, nebudu Vas zdrzovat nakejma konkretnima vecma a prejdem rovnou prez potok kde sme videli zelvu az k mistu druhyho noclehu, ktery bylo u reky Bohorok. Tam sme videli pro zmenu jestera a spostu hmyzu. Treti den rano sem si s Wongem dal Tubbing na pneumatice, skocil si ze skalydo reky a pak spolecne s holkama jel na ctyrech pneumatikach po rece Bohorok zpatky do bungalovu v Bukit lawang. Takze kdyz to shrnu narodni park Gunung Loeser stoji za shlidnuti.
Vecer sme to poradne s Wongem zapili indoneskym Ginem a nasledujicirano vyrazili busem k Berastagi. Mesto Berastagi bylo taknejak vybudovany holadanama v blizkosti hor narodniho parku GL. Holandani nezvladali tropicky vedra takze se tam jezdiil vochladit. Jinak samotny mesto nicim zajimavy neni a tak sme tam prespali pouze dve noce a vylezli na mensi z dvojice sopek. Nebyl to moc tezkej vystup, pac do poloviny vedla asfaltka. Po pulhodinovym obdivovani sme slezli k nejlepsimu hrebu dne a to koupani v horkejch pramenech na upati sopky. Indonesani zde vedle koupani taky vyuzivaj energii sopky k vyrobe elektriny. Po super koupani prisla prutrz mracen, takze sme se vraceli angkotem do Berastagi za silnyho deste.

Žádné komentáře: