pátek 21. ledna 2011

Prilet do Padangu a Painan s ostruvkama

opet zdravim vsechny priznivce cestovani po indonesii. Nase ctyrclenna skupina jiz nasedla v Jakarte do letadla spolecnosti Batavia a kolem pul jedny odpoledne pristala na letisi Minangkabau. Nase tamni pritelkyne Yani nas vyzvedla a jelikoz nema tento tyden v praci bose tak sme pouzili jejich auto odnoze katarskeho cerveneho krize. V padangu sme prosli celkem tri hotely nez sme nasli nejlevnejsi za brutalnich 150 000 Rp. coz je nejakejch 300 kc na pokoj a noc. Jest ten den sme navstivili warung u Darise, kde probehlo dvouhodinovy ofceni a hrozna preziracka, samozreje vsechno gratis. Vecer sme dali pivo na plazi a potali se s Hankou Svobodojc co tu tedka studuje na stejnym programu jako ja pred lety. Tentokrate je tu ale 13 Darmasiswu a celkem lepsi podminky, konkretne ty financni. Hanka je mimochodem student UK biologie se specializaci na morsky zelvy.
Druhej den sme po nakupech predali darky pro nase kamarady v Padangu a opet zneuzili auto Yaniny spolecnosti, ktery nas dovezlo do malebne vesnicky Painan. Yani tam ma projekt na vystavbu pomocneho domu pro postizene. Na plazi Corocokuz nas cekal Iqbal. Bejvaval to velitel mistni policie, ale ted se stal sefem centra pro turismus. Na jedne z jeho lodi sme se pak dostali na ostruvek Pulau Penyu. Dorazili sme tam navecir a jeste tu noc videli tri karetz obrovske klast vejce. Bohuzel je mistni vybiraj a prodavaj Cinanum, kteri veri, ze kdyz je budou jist tak budou plodni. Chudak Hanka, celej pulrok se tady snazi prosazovat jako zelvi zachranar, nicmene jedno hnizdo se nam podarilo ukryt a tak snad se podari zachranit aspon neco. Druhej den sme snorchlovali mezi koralama a za odlivu sme videli spoustu zajimavejch veci. Mimo klasickyho akvarka tam bylo nekolik druhu karet, kolem nich par mensich zraloku, nejaky olikhne a spousta ryb, ktery sou pro me blbe urcitelny. Bohuzel sem si pri podmorskym nataceni roybil fotak, nebot mi do obalu vnikla voda a zkratoval se. Nicmene doufam, ze na karte neco zbylo. Mel by tam bejt zralok a asi dvouminutovy video jak si plavu s karetou mezi koralama.
Pani na ostrove celkem podrazila a chtela vod nas za noc 300 na osobu a noc, coz Iqbal nastesti ukecal na polovic. Nebudu vam rikat jak chutna Havana kdyz se naleje do cerstvyho kokosovyho orechu a pije se brckem. V tech vedrech to rychle stoupalo do hlavy Vam povim. V noci vylezlo na plaz hafo krabu a poustevniku. Takze druhej den nam pani ostrova nejaky cerstvy udelala. Cerstve zaziva uvarenej krab je docela dobrej a s tema tycinkama se to neda srovnavat. Jo jinak sem se pri snorchlovani brutalne spalil, nebot sem nejak podcenil mazani. Tak ted tak trochu jako krab vypadam. Ale to vyhnedne.
Jeste sme se podivali na vedlejsi ostruvek na chovnou zelvi stanici. Zelvy tam sou docel v brutalnich podminkach. Misto aby je hned po vylihnuti pustili, tak je tam chovaj v nadrzkach a krmi je nasekanejma rybama dokad nevyrostou do velikosti dlazdice a pak je pokousany poustej. No dle Hanky to neprezije ani jedna. Par mladych karetek sme zachranili vypustenim do more, ale i tak jevily znamky ztraty orientace. Po pozdnim obede nas Iqbal hodil do Painanu, kde sme povecereli v jeho rodine. Postavil si docela brutalni baracek na mistni pomery. Jeho manzelka stale studuje magistersky studium Ekonomiky, ma porad dve decka a dokonce maj doma jednu pomocnici. Pomalu koncim abyzch si stih vzbrat jeste maila, a jak to tak vypada, tak se bohuzel budete muset smirit s tim, ze fotky ode me neuvidite. Fotak de sice zapnout, ale tlacitka se zrejme odpalila. ..

Ps. nevim proc mi misto pozdravu lidi rikaj ze sem gemuk, dyt sem zase tolik nepribral :]

2 komentáře:

mamiko řekl(a)...

Myslím, že mají trochu pravdu. Nějaké to kilo asi navíc máš. Však tam určitě zase zhubneš.

kb řekl(a)...

posli ssm ku taky babice, jestli mas rozbitel fotak tak si kup novej, dám ti na učet