středa 18. února 2009

dovolena na zapade Sumatry

zatoka u pantai Bungus

Zdravim pratele tentokrate z odvetvi turismu a studia metod flakani se po ostrovech. Jelikoz se nam tady zcela jiste zacina nasouvat obdobi sucha, nebot co sem dorazil z Bali tak nesprchlo a navopak zacina pripalovat, zazili sme jedenu z nejlepsich dovolenejch co sem tady. Jance Klapovic dorazili kamosi s tatou a tak se rozjel kolotoc vyletu po okoli Padangu. Jeden z prvnich vyletu smeroval na pantai Bungus, kde stravili par noci, ja tam dorazil se spacakem jenom na jednu z noci a juknul sem se s nima na nedalekej vodopad v pralese. Opet se na nas cestou balili mistni a tak mam asi 257 novejch kamaradu tam vodsad. Jelikoz uz na otazku "sudah punya pacar?' odpovidam ne ale : aku mencari pacar di sini.. zacinaj mi mistni predstavovat svoje dcery nebo kamosky a podobne. Je to celkem sranda, pac holky sou stejnak stydlivy a bylo by s nima vetsinou prt. Tedka na fakulte sem potkal jednu, se kerou sem si i psal, ale nakonec z ni vypadlo ze vlastne se cejti na me moc cerna a ze je to spatne a ze stejne by ji rodice vzdaleny 80
km v jejich 23 letech nedovolili mit pritele dokad nedodela skolu. Takze potom co sem si precet tuhle sms a vymazal ji ze seznamu potencialnich Cewek pacaru, sem odjel s Klapojcma a cerstve navracenou Cermackou do Painanu. Martin s Michalem si mozna pamatujou na vedouciho policajtu z Painanu kteryho sme potkali kdyz sme se vraceli z ostrova u plaze corocok. Jenom pripominam, ze sem se nevesel na lod z tohodle vostruvku a musel sem doplavat na pevninu po svejch. Tenhle vedouci policie nam sibil vylet na ostrov, kde sou Karety obrovsky a jelikoz nekecal a je to super typek, tak sme i s nekolika kamaradama a rodinkou Jany z Benesova vyrazili v pondeli busem do Painanu. Klapojc family byla z mistni hromadny vyjukana, ocividne jako kazdej kdo poprvy zazije zdejsi dopravu. Takze byla po ceste sranda. Vylet mel pod organizacni taktovkou Eko s Janou, takze uz cestou se resilo nase vyzdvyzeni a pod.
Kdyz sme dorazili do Painanu uz na nas cekali dve policejni auta, ktery nas dopravili na stanici u jery sme si nakoupili naky to jidlo a pak prez restauracku, kde sem si dal boziho tunaka do pristavu. tam sme se nalodili na super rybarskou lod, ktera nas v tropickym vedru hodinu premistovala na 20km vzdalenej ostruvek jmenem "pulau Penyu" s jasne bilym piskem a azurovou vodou.

koutak schazujici kokosy na Penyu island

Celej ostruvek mel tak okolo kilometru a vlastnila ho jedna Ibu co tam ma postavenej i baracek. Spolu s nama a panem velitelem poilcie a manzelkou, tam bylo i nekolik rybaru a obsluhy lodi. Po tom co sme si prosli dostatecne ostrov, kerej se dal celej vobejit a jukli na koraly pod vodou sme prvni vecer spali na plazi pod jasnym nebem.

krabik na plazi

Po setmeni me a Ladu Klapu vzal vedouci policie na ryby. Zavelel obsluze lodi a ta zapnula sonar GPS a jelo se nekam na vyvyseninu do hloubky deseti metru. Po zapadu Slunce sme zacali chytat na kousky chobotnice. Ryby braly jak stekly, ale blbe se to sekalo, pac sme dostali misto prutu jenom vlasec s oluvkem a hackem. Vlasec mel tak 1.5 mm. a po kazdy drbnuti se musela ryba rucne zasekavat. Az casem sem pochopil proc nechytame na pruty, pac vaznuti v koralech je dost casty a navic je to pri apetitu ryb jedno. Chytalo nas pet a za hodku a pul meli indonesani nachytano docela dost ryb. Ja nez sem se naucil rybu seknout, tak mi to chvili trvalo, ale z 5 rub byla jedna jedla a tri naky pichlavy svine a jedna hadoryba kery se indonesan bal dotknout a ukousnul vlasec a hodil ji zpatky se slovama ze je jedovata. Bylo krasny teplo a z lodi chytalo krome nas na mori jeste spousta lodi az do noci. Vyloveny ryby nam pak uroznili na ohni a jen tak neslany a bez niceho chutnaly suprove, obvzlaste barakudy.

takze neco takovyho sme tam lovili

Jeste tesne pred spanim sme se sli juknout jesi nevylezla naka kareta tlacit do pisku vejce a jednu sme nacapali uz po vodchodu. Rychle ale zdrhla do more a po tom co nas pruvodce uvidel krajtu, kterou sme taky zahnali do more tak zavelel k navratu ze neska uz zadnou zelvu neuvidime. Evidentne byl z hada posranej, pac dle reci mistnich na ostrovech zadni hadi nejsou, ale krajta holt umi plavat i na vzdalenost nekolika desitek km od pobrezi, aby si tam chytla nakyho toho hrabose.
Rano sme se probudili do jasnyho dne na tropickym ostruvku. Slunce prazilo uz kolem devaty tak, ze se stejne nedalo spat a tak sme vyrazili snorchlovat. Neda se slovama popsat jakou scenerii sme tam videli, skoro pokazdy sem videl karetu obrovskou, nejdriv maly kusy a kdyz sem plaval pomalejs tak se ode dna zvedlo neco hodne prez metr. Majestatne se to podemnou vznaselo a prohlizelo si to me stejne tak jako ja to. Kolem plavala hejna ruznejch druhu rybek vod akvarijnich zbarveni az po tunaky, mcouny, rejnoky apod. Koraly hraly vsema barvama a tvarama a byly jako vzdy ostry jako ziletky. Proste parada. Neni se co divit ze sem si pripalil zada pri snorchlovani je to v tropech bezna vec. Po obede sem sel na chvili na druhou stranu nez sme snorchlovali a tam byla pruzracnejsi voda. Slo se tam do more dost blbe pac byl priliv a hrana utesu byla tak okolo 50 m vod brehu. I tak sem se ostrouhal, ale stalo to za to. Rada podmorskejch kanonku s obrima lasturama a hejnama ryb a konecne i zahavejch meduz se pomalu svazovala do hlubin Indickyho oceanu. Pri sledovani zelvy se kolem me mihnul poprve zralok, ale jel pri dne, cumel po hejnech rybek a nejevil o me zajem. Jelikoz sem tam byl sam a po demnou bylo asi 10 m hloubka napoprvy sem mel bobky, ale stejnak bych mu neuplaval a zelva by me branila, pac plavala tak blizko ze sme se docela zkamaradili. hehe. Pri vystupu na hrane koralu uz byly takovy vlny ze me to zase docela pekne vostrouhalo. Prilivova vlna me hodila na melcinu a zase me stahnul zpetnej proud, takze nez sem se z toho dostal tak sem se smal jak sem vodrenej. Vecer byly takovy vlny ze uz se na lov ryb podruhy jit nedalo a tak sme jenom sedeli a ja nachvili vytuh na pisku. Kdyz sem se probudil tak uz vsichni chteli jit spat pac se dopila becherovka a oslavily se narozky Adely z Benesova, ale nakonec se jeste udelala se vyprava cislo dva za kladoucima karetama. Nakonec sme videli dve obri jak hrabou diru a hazej tam vejce. Bylo to pro Karetku dost vysilujici, pac ji tekly slzy a pac kdyz ji pak obklicili s fotakama tak ani nemohla poradne zdrhnout. Nakonec to nakladly vobe a vobe se vratily rict kolegynim do more jak si je cesi nafotili.

Kareta obrovska

Noc nebyla pro zmenu chladnejsi a na plazi se spalo, nojeje. Druhej den rano sme jeste sli na misto kde sem videl zraloka a byl tam samozrejme zase i s zelvama a hrmadou koralu. K obedu sem si dal plno cerstvejch kokosu a po nalodeni byl v dalsim planu ostrov s nazvem "malej bambus.' Opet jeden z rajskejch ostruvku. Sice sme tam byli jenom chvili ale zahlid sem tam zrejme parici se zelvi par. Pojidal spolu naky chaluziny a jedna mensi, to byl asi samec, krouzila okolo ty vetsi a pak si to prohodili. V nedalekem podmorskem svahu se zase mihnul zralok ale to uz sme se vraceli k Painanu. Po vylodeni nas cekala samozrejme 2.5 hodinova relye mistnim busem. Takze Vejlet s velkym V se vsi paradou. Diky za pozornost a ctete pozorne priste at ste zase vo flakani v indonesii dozvite zase neco vic.

Ps. dalsi fotky nejen z ostrova Penyu najdete na : mrchrkrt.rajce.net

2 komentáře:

mamiko řekl(a)...

Je to paráda.

vašek řekl(a)...

ty se máš ty pacholku jeden