pondělí 3. listopadu 2008

November, bulan yang tidak berbeda..

Dve zahranicni studentky "Tari" na fakulte Sastra

Se zacatkem noveho mesice sem porizoval hafo ruznejch veci, Jak vite koupil sem si kytaru, prestehoval sem se takze uz sem si musel koupit radu veci kery patri k samostatnymu bydleni jako je dispenzor na vodu, galon s vodou, baleni toaletniho papiru a pod. V pondeli behem posledni hodiny psani nahle dorazil Jusuf, nas promotor pro program darmasiswa a konecne nas odeslal k imigracnimu uradu pro vyrizeni viz. Jelikoz je ale indonesie indonesii, tak se opet nic nevyresilo a ani urednici nam nepomohli radne vyplnit formulare. Navic prej opet neni nakej folmular potrebnej k udeleni viz a tak sme si to zase odnesli a zustavame dal ilegalni. Kolegyne Jana z Benesova si nadale uziva svuj napul zapadni vztah s Echem, coz se mistnim obyvatelum libi, protoze je to vdecne tema pro jinak nezajimavou konverzaci typu uz si jedl, jak se mas, apod.
Mistni obyvatelstvo vubec chape partnersky vztah velice tradicnim ryze minangkabauskym zpusobem. System pocet sexualnich styku = pocet potomku, je pro evropana ponekud odlisnym. Vubec vsechno je zde chapano ponekud tradicnim zpusobem, nebot v tradici zde tkvi i zpusob mysleni zdejsich obyvatel. Zdejsi obyvatel je v zakladu velmi vesely usmevavy clovek a na prvni pohled zkuseny a pratelsky. Vsak pri dukladnem prozkoumani jeho zivota nenajdete nic co by se tykalo analytickeho ci systemoveho mysleni. Mozek funguje na principu zakladnich zivotnich potreb: nezapomenout dychat, jist, rikat o devcatech ze sou cantik a o chlapcich ze sou ganteng, obcas se napit, sedet a predstirat ze mozek pracuje a hlavne chodit dostatecne oblecen i pri nejvetsim paraku. Vysledkem toho je shluk obyvatel, ktery se tvari jako stredovekky system v soucasnosti.
Ti kdoz preskocili tento odstavec si dale muzou vychutnat me zkusenosti se zdejsi strevni chripkou. Zakernost zdejsi formy spociva v kombinaci jidel a podceneni konzumace nekterych druhu ovoce. Coz je dalsi stupidita mistnich obyvatel a nedochazi jim, ze kdyz Bule [beloch] nevi ze kdyz sezere durian a nasledne je mu nabidnut Rambutan, tak dostane sracku. Ty paka proste nenapadne rict kdyz to videj nemel bys tohle jist, ale rikaj to az po tom co jim nahlasis ze mas strevni problemy.. jo ty si tohle sned soucasne, to nejde ale prece jisto dohromady, to pak mas sracku... Takze aspon takovejhle priklad o naprostym deficitu analytickyho mysleni zdejsich lidi. Trvalo mi tejden nez sem ten mor prdele ze sebe setras a zpusobilo mi to castecnou zastavu sluchu levyho ucha. Nyni sem v poradku a zase sem o neco chytrejsi. Nicmene tento cas je v teto oblasti prave obdobim sklizne ruznych druhu ovoce. Stankari si masti kapsy, stromy sou vocesavany od vetvi a vsude se valej slupky, pecky a smrdi to skvasenym ovocem. Taky cmucham jesi nekdo zacne vyrabet naky to vino nebo zdejsi palenku[tuak atau arak..], pac je to jedinej levnej zpusob jak se k alkoholu dostat.

areal falulty literatury v Kampusu na youtube: http://www.youtube.com/watch?v=Cvj9jXDS_zo

7 komentářů:

mamiko řekl(a)...

No, již se těším. Dávej si pozor a nemusíš sbírat zkušenosti tímto způsobem.

bk řekl(a)...

Jo,asi musíš pochopit: "jinej kraj - jinej mrav" - jsi Honzíku v JEJICH světě, oni tak žili, žijí a asi žít chtějí. Ty je můžeš srovnávat s naším světem, ale ne je kritizovat,....atd. A to je tak vše co můžeš dělat, do role misionáře se nikdy nestav a nesnaž se je třeba poučovat,měnit. To musí oni sami, Ty jsi u nich hostem a měl by si je chápat, tak jako oni se snaží asi pochopit či nepochopit Tebe. Jsi tam, aby jsi POZNAL jiný svět a ne ho změnil, globalizoval - to by to na tý naší modrý kouli bylo pak moc "jednobarevný". Oni jsou spokojený,že žijí jak žijí, i s tím jejich klaněním se 5x denně, třeba jsou šťastnější než kdejakej amík,anglán,"šváb"..... v té uspěchané civilzované části.

Máchal řekl(a)...

tak řekl bůh :-) (nahoře)

Honza Koutecký řekl(a)...

ad.BK to by si to musel videt. Ja nikoho neponaucuju nebo nikomu nic nerikam pokad nedela veci kery prekracujou moji osobni svobodu. Paklize je tady normalni ze po sobe kluci lezou a osahavaj se pri ranni chuzi do skoly, me to proste prijemny neni a rict jim to musim. Jinak sem ady nesmirne tolerantni a chovam se tady vicenez mirumilovne a nikho nepoucuju pokud ho to nezajima. Na tomhle blogu zadna kritika neexistuje jenom pocity a nazory autora, paklize ale napisu ze sou to paka, tak sou to paka z myho pohledu. zatimkut1981

Unknown řekl(a)...

Very good......

mamiko řekl(a)...

Naše děvčata jsou přeci jen nejhezčí. Sluší jim to. Bezva taneční figura.

Unknown řekl(a)...

Ahoj!
Sleduju pilně Tvoje stránky, protože jednak jsem před lety pár dnů na Západní Sumatře strávil, jednak se tam (na víc dnů) chystám v únoru.
Měl bych dotazy:
1. Kolik stojí pivo? Kolik stojí kořalky? Jaký problém je u obojího se sháněním?
2. Proč v posledním měsíci prudce klesá kurs IDR proti všem jiným měnám?

Díky Václav