neděle 9. listopadu 2008

vylet k cajove plantazi

zapad Slunce u jezera Singkarak

Opet zdravim vsechny priznivce drobneho hazardu a humoru zapadni Sumatry. Na tento vikend byl naplanovan vylet do mesta Solok [asi 64 km od Padangu vychodnim smerem] . V blizkosti tohoto mesta se nachazi nejen obri cajove plantaze ale taky tri prekrasna jezera a prekrasna priroda jak je zapadni Sumatre vlastni. Odjezd do mesta byl naplanovan na patecni prvni hodinu odpoledni. Jeli sme s Alem, ktereho znam z mho byvaleho prvniho kostu a taky vlastni auto, coz nam usnadnilo spoustu transportnich nevyhod, ktere se schovavaji v hromadne doprave. Kolem druhe hodiny sme vyrazili smerem k vychodu do kopcu a hor vyrustajicich nad Padangem. Po hodine stoupani nas privitala malebna krajina s ryzovyma polickama, palmama, udajne se vyskytujici Raflesii a sumaterskym Tygrem a jak jinak nez s trpaslikama. Al nas predem varoval, ze se zucastnime nejake tradicni minangkabauske oslavy, ze ktere se posleze vyklubala dalsi svatba [pesta kawin]. Jeden z jeho znamych cirounahodou maka u policie a zrovna provdaval dceru, nebo syna..? ted uz nevim, hlavni je ze sme se tradicne prezrali rendangem, pocumeli a vyfotili se s rovnez sedicim a nazdobenym cumejicim parem, kvuli nemuz se akce konala. Zenich mel bozi nazdobenou dyku za opaskem a vubec tento vikend byl opet na svatby bohaty, ale to zase predbiham..

opet druhe nejvetsi jezero Sumatry Singkarak

Po tom co sme se radne naplnili, tak sme se vydali k jednomu z nejvetsich jezer v teto oblasti Danau Singkarak. Singkarak je druhym nejvetsim jezerem Sumatry po jezere Toba na severu . Ma maximalni hloubku 36.5 m a plochu 107.8 km2. Jezero lezi v uchvatnem prenadhernem udoli, kde se nevyskytuje dle slov naseho pruvodce mnoho turistu a ani zde uz nejezdi vlak jako kdysi, protoze se to pry nevyplati prave kvuli nizkemu stavu turismu. Dokonce ani v Lonely Planet neni o Soloku ci techto mistech zminka. U jednoho skrytyho warungu sme si dali caj a pockali az zacne zapadat slunce za nedaleke hornate svahy. Po te sme se s trosku nachcipanym Alem vydali smerem k jeho domovu, kde nas privitala jeho rodinka. Al pochazi opet z rodiny, kde byl jeho otec docela cipernej. Ma sedum sourozencu, jeho otci je prez sedumdesat a se stareckym usmevem nas privitala i jeho babicka kery je devadesat let. O veceri sme nemeli moc zajem a tak sme zasli do mistni mesity na tradicni hudbu. Po vstupu do oblasti umesity nas okamzite automaticky obklopil dav mistnich a automaticky zacal civet, volat halo mister, ci jine obdobne mistni klasicke zjevy pri setkani s bule. Do mesity nas pustili, ale holky si musely zahalit nohy a na hlavu dat satek, dokonce i me dali takovou tu jejich sukni aby mi nebyly videt me urostle chlupate nohy. Mistnim detem a lidem to vubec nevadilo a tak nas obklopili i v mesite a bylo jim uplne jedno ze sme se prisli podivat na tradicni muziku. A tak cela situace probuhala tak, ze sme museli odpovidat na klasicke otazky, typu: jak se menujes, odkud si, kde bydlis, jak dlouho tady si, mas holku, jaky je tvoje telefonni cislo.. a pod. I nektery dospely pani v mesite pobavil muj nos, kerej je asi hoodne odlisnej od tech priplaclejch nosu co maj mistni chlapi a tak se na me furt smaly a obcas i naka prisla aby si ho mohla osahat. Al nas ten vecer jeste vzal do mistnich lazni kde byla velmi tepla voda ohrivana nedalekou sopkou. Ten vecer sme kupodivu spali i s holkama v jednom pokoji, nikdo nechrapal, postele byly mekky a komaru zas az tolik nebylo.
Dryhej den po tom co sme pro zmenu posnidali u Alovych rodicu hovezi, sme vyrazili smerem k cajovy plantazi. Al nam behem cesty ukazal svuj rozestavenej Rumah gadan v moderni verzi s dvema podlazima a namiril si to se s vym vozem ze Soloku smerem k cajovym plantazim. Ty se rozkladaji na svazich [opet po zname tsunami ] aktivniho stratovulkanu Talang [2597 m n. m.].

cajove plantaze na svazich sopky Talang

Jelikoz Al moc nevedel o vzniku a puvodu plantze chvili sem se pidil po informacich na netu. Kde sem samozrejme nenasel moc presne udaje ale na turistickych servrech se uvadi zalozeni plantaze v roce 1985 a rozloha kira-kira 800 ha. Odrudu se mi zjistit nepodarilo, ale v mistni fabrice se produkuje stejne jenom cerny caj. Do fabriky sme se nedostali pac byla nedele a trojice hlidacu nas tam pustit nechtela, pac by mela u vrchniho manazera zrejme pruser. Tak aspon jeden typek zajel motorkou do vyrobny a v pytli nam prines kilo a pul exportniho cernyho caje. O cenne sme ani nesmlouvali, sice se chvili bavili pac nevedeli kolik to asi muze stat a spis jenom tak zvanili kolik by asi chteli si privydelat a tak sem mu nakonec dal onech 50 000 Rp. Po tom co sme opustili cajovou plantaz nas Al vzal jeste k dvojici jezer jejichz mena sou pomerne jednoducha. To horni se menuje horni [di Atas] a to spodni analogicky spodni [di Bawah].

Danau di Atas

Krajina okolo jezer je docela vysekana a tak to tam foukalo. V okoli se totiz pestuje hafo zeleniny a ovocnejch stromku a keru. Krajina je tady rovnez superbozi na okuk a ohmat. Al vedel o specialnim miste od kteryho sou videt obe jezera, misto to bylo natolik specialni ze se vybiralo mito 15 000 Rp a za parkovny nahore chteli 3000 Rp. Holt si nejak mistni na zivobyti vydelavat musej, kdyz uz jim ta zelenina tolik nenese. Ale misto to bylo prekrasny. Po prohlidce a caji sme vyrazili smerem k Padangu. Al nas jeste sprostil povinnosti jizdy autobusem a hodil nas do naseho zakladniho tabora a tak sme celej vikend stravili mimo hromadnou dopravu, coz je parada. Vecer me v kosu opet nesla elektrina a tak si pomalu zvykam na pobyt pri svice. Kolegove ve warnetu kam chodim pravidelne psat svuj blog uz na to zareagovali a poridili agregat a tak ikdyz zrovna nefunguje v nasi ctvrti nic na elektrinu, tak aspon se da sedet po vecerech u obrazovky. :-] pokad zrovna neni narvano..

dalsi fotky v sekci na rajceti: http://mrchrkrt.rajce.idnes.cz/Solok/#album

4 komentáře:

vašek řekl(a)...

vypálil jsem 24 litrů 50% calvadosu,což předčilo můj odhad podstatně(16),tak až se vrátíš,popijem,prohlídl jsem rajče,bezva fotky,jen prosím víc architektury.

maxifik řekl(a)...

Koudy, uz me normalne seres se svou rychlosti, jakou davas prispevky na net. Ty tam snad spis, ne? Me po pul hodine boli prdel, jak tu musime sedet na zemi...
No nic, pis dal :-}

Joo a vubec nevim, kdo je Vasek, ale je mi podle svych komentaru o slivovici vice nez sympaticky! Prave jsem zamackla slzu pri pomysleni, ze se do zeme alkoholiku vracim az za hodne mesicu....

mrchrkrt řekl(a)...

To Vasek, polepsim se a zacnu fotit vic baraky, akorat ze sou tady skoro vsechny stejny. Pristi sekce na rajceti bude tedy vic o architekture..

To maxifik. jo obcas se tady i vyspim, jinak v prumeru tady odsedim i tri hodiny, hh

Anonymní řekl(a)...

selamat menikmati alam minangkabau