středa 26. listopadu 2008

mesic do Vanoc


to sou moje visaaaa

Zdravim vsechny rostaky a rostenky v Cechach. Tenhle tyden nam neplanovane podstrcili pisemku z gramatiky a bylo nam receno ze uz sme docela dobry na to aby sme pristi semestr uz sme zraly byt s normalnima posluchacema nasi fakulty. Teprva pak sem se od kolegy dozvedel kolik stoji specialni kurz na semestr, coz je 3 000 000 Rp. na osobu a mormalni je kolem 1.2 milionu, takze mozna to nebude az zase tak tim ze by sme byli schopny, ale zrejme uz na nas nejsou prachy a nebo je chtej prosmelit jinde. Buhvi. Co se tyce visa, tak ty porad nemame. Jelikoz uz sme dvakrat byli na imigracnim, kde sme se vyfotili a nechali si naskenovat otisky, odevzdali 5 fotek pasoveho formatu a po te sneska na policii, kde nam rovnez byly odebrany otisky a zhotovena slozka pro jakartu a Padang, stale na visa jeste cekame. Navic nam bylo receno, ze musime opet zhotovit 7 fotografii a aby to slapalo o neco rychleji, byli urednici uplaceni nekolika stovkami tisic primo pred nasima ocima. Aby ste byli v obraze tak jeste pred imigracnim nase pasy procestovaly pulku indonesie, podivaly se do Jakarty a zase zpatky, pak asi nekolikrat z university do ruznejch uradu a zase zpatky a nyni nemam ani paru kde vubec nase pasy sou, naposled sem je videl na imigracnim. Nicmene doufam ze uplatek udelal svy a my sve visa konecne dostanem.
Minuly tyden sme se ucili varit tradicni domaci jidla. Takze u Yani doma sme si postupne zapisovali recepty a koukali na pripravu tradicniho rendangu, kerej se dela z hoveziho. Vareni je svym zpusobem docela jednoduchy, spociva ve vysmazeni kokosovyho mlika do oleje s radou koreni. Porad se to musi michat aby se to nepripalilo, takze to prska bubla a pod. Vysledek je ale docela chutnej a ja doufam, ze se o neco podobnyho pokusim u nas doma. Dalsi jidlo sme delali martabak mie, coz sou normalni cinsky nudle ve vejickovym teste s korenim a pece se to jako palacinka. Vsechny jidla sou nafoceny v novy sekci na rajceti:

http://mrchrkrt.rajce.idnes.cz/skola_a_padang2/

takze dneska zadny jiny fotky prikladat nebudu. Pro kluky co se sem chystaj uz sou prej zarizeny letenky a tak se tesime spolecne na jejich navstevu a take drzime palce Ondreji Kinkorovi, ktery si podal prihlasku do programu Darmasiswa RI pro pristi rok. Kez by ho vybrali a i onsi zazil rocni dovolenou v jednom z nejproslunenejsich zakouti nasi planety, hehe. ASpon rozsiri rady Rakovnicanu, kteri zde zanechaji svoje stopy.
Na tento vikend, da-li Allah, budeme slejzat Merapi, coz je sopka, ktera uz je od roku 2004 opet akcni a tak doufam, ze se postesti pocasi a uvidime prskat magma. Timto se s Vami opet loucim a tise zavidim prichazejici zimu do Cech, padajici snih a zvuk lyzi, ktere protinaji cerstve napadlou vrstvu prasanu.
pristi tejden jedem na Merapi

3 komentáře:

mamiko řekl(a)...

Ach jo, měsíc do Vánoc. Jen nasbírej teplo do zásoby, protože zimy ještě užiješ dost.

vašek řekl(a)...

Do těch jídel dáváte samý skvělý věci-ryby,chili,to já miluju.Chtěl jsem abys fotil architekturu,ale tam jsou asi jen chatrče.Jinak staví skelety proti zemětřesení(jako v Chorvatsku),což je drahý.
Ať Ti magma neprskne do oka.

Honza Koutecký řekl(a)...

to Vasek: ja jeste nemel moc prilezitost fotit naky zajimavy stavby, neboj casem urcite uvidis zajimavy tradicni budovy a baraky, jelikoz nam dali teprva neska visa tak muzem konecne taky nekam mimo zapadni Sumatru...