úterý 27. ledna 2009

tradicni balijsky kvet, kdyz ho mate za levym uchem ste svobodny a za pravym uchem ho tady zadny bule nenosi

Zdravim vsechny priznivce indoneskeho humoru. Hlasim se opet z Bali na kerym uz se po uspesnym uzdraveni javanske horecky dengue vyskytuju prez tejden. Bydlim na kostu, kde kdysi bydlela i Jana Vozabova a rada dalsich lidi z Cech, kteri zde studovali kulturu a umeni zdejsich lidi. Ted tady bydli Honza Polivka, sice jenom do 9.2 pac pak se pulanguje zpatky do Cech, dale Marcel dalsi punkac z Cech a Milan s Barbarou ze Slovenska. Lucka aujeska je v Ubudu a Lenka ze Singaraji je momentalne na sumatre na holiday.
Stravovat se tady chodim do warungu menem fotbal, neprejte si videt jak vypada, ale mam v planu vam ho v pristim dile ukazat. Co se tyce meho zdravi mam se zdrave a podnikam vylety s mym hostitelem Honzou a s pucenou Yamahou Jupiter po koncinach Bali. Predem chci odratit kohokoliv kdo si mysli ze se tady da cestovat angkotama nebo nejakou verejnou dopravou. Motorka je to tiz jedinym zpusobem jak se na ostrove rychle a levne premistit.
Po prijezdu na Bali sem s Milanem protah dva doktory z Cech v ramci akci jedne cestovky po koncinach spodniho poloostruvku pod letistem. Po te co sem se tady rozkoukal sem vyrazil s Honzou a Ester co tady take pracuje jao pruvodkyne na nekolik hinduistickych chramu. To vse ste mohli sledovat z minulych hlaseni.
Nyni se Vam pokusim popsat jeden z vyletu na sever ostrova Bali. Bylo vcerejsi docela krasne rano. Po jidle ve vysejmenovanem sportovnim warungu sme vyrazili smerem k severu. Sedet na Jupiteru delsi trasu neni zas az takova prdel, protoze sedecka je pomerne tvrda a neprizpusobiva evropskym zadkum. Take kycle a steheni svaly dostavaj zabrat, jak se snazite jako spolujezdec vzadu nesklouzavat na ridice. Nicmene prvni zastavka byla u jezer v pohori. Honza si tam dal Bakso a ja sem sel si neco vyfotit. Po jezere se prohanely cluny a na jejich zavesu byli parasutisti. Honza dojed Bakso a tak sme zase jeli smerem k Singaraje. Cesta byla lemovana zatackama a krutym stoupanim nicmene po chvili sme dorazili k privnimu tempat wisata. Tento indonesky turisticky zajimave misto. Prvni misto byly prave vodopady na severni strane pohori ostrova Bali. Priroda uchvatna, potulujici se prodavaci koralku a mistni stankari byli v ridkem poctu. Takze emocionalni efekt z mista byl nepopsatelny.

Jeden z vodopadu v severni casti ostrova Bali

Po navsteve vodopadu, sme museli jeste o neco serpentynama sestoupit smerem k severnimu mestu Singaraja, tam sme ani nestaveli, takze Vam nemuzu popsat jak to tam vypada ale ze slov meho ridice to prej ani za zastavku nestoji. Projeli sme Singarajou a v jejim okoli sme dorazili na druhy tempat wisata v poradi. Tim byl jediny budhisticky chram na Bali.

Pripominalo to vrsek Borobuduru..

Cely koplex chramu byl velice rozsahly a obklopeny prekrasnymi kvetinami a zahradou. Misto, kde si clovek muze na poradnou chvili sednout a opravdu zameditovat. V hornim prostoru byl uzasny prostor se zahradou a chramem. Uprostred chramu stal oltar se sedicim budhou a radou stukovanych obrazu.

uprostred sine stal oltar se sedicim budhou...

Po prohlidce chramu sem chvili sedel v zahrade a psal si textovky s Janou, ktera je s druhou Janou a jejich kamaradem Davidem v oblasti jezera Toba na severu Sumatry. Zrejme si to tam uzivaji stejne jako ja tady nebot psali ze maji grilovani veproveho a popijeji pivo. Tezko jim vsak vysvetlovat, ze pivo a prase je tady na kazdem rohu, vcetne bileho vina po kterem sme s Janou tak lacnili na zapadni Sumatre. Nicmene nebudu predbihat, ale dle posledni textovky se i k bilemu vinu dostala. :-] Sice my tady pijem skoro denne Arak a vino lijem do kanalu, ale nebudu odbihat od puvodniho tematu, a pak taky aby se neco dozvedeli rodice.. at to neni zase cely vo tom kdo se kde v indonesii vic vozral..
Po navsteve jedineho budhistickeho chramu na Bali sme se chteli vratit cestou, ktera by byla k nasim zadku setrna, nebot 2 hodiny na motorce sou krute. Tak sme jeste jeli na chvili do air panas, coz sou teple prameny, kde sme se na chvili ohrali v teple vode a vykoupali se. Nicmene Marcel Honzovi poradil jakousi zkratku pralesni cestou. A tak nez sme se dostali zpet na hlavni silnici, nase zadky dostavaly totalni nasleh vod cesty, ktera mela charakter polnacky v obdobi sklizne chmele. Cestu zpatky jen tezko popsat. Zastavili sme se jeste v okoli jezer, ktera sme projizdeli cestou do Singaraji. A ja nahodou spatril toto:

Zatmeni Slunce, nevim v kolik asi kolem 18:00 Balijskyho casu

Bylo to docela prekvapeni, pac sem vo tom nikde necet a nikdo mi to nerikal. Poprvy sem to zahlid vlastnim okem a myslel sem si ze je to kus mraku, ale nasadil sem si brejle a ejhle.. prez brejle sem to taky fotil, pac to fotak nechtel prez manual pobrat.
Po te co prirodni ukaz ukradly mraky uz to bylo jen utrpeni v serpentynach az do Denpasaru. Este sme podruhy stihli Warung s fotbalovym designem a ja totalne vytuh ve spacaku.
Jo jinak sem zapomel jeste na Sarku, kera tady taky studuje tance. Mozna sem zapomel jeste na nekoho, ale toho sem asi nepotkal, takze se mu omlouvam dyby si toho vsim. Bali je super ostrov plnej skotacicich prachatejch Rusu, Cinanu, Nemcu a jinejch lidi co sem jezdi utracet penize. V zasade sou Balijci velice prijemny, nervou na Vas bule ani Hello Mister a na druhou stranu se s nima zase blbe smlouva na pasaru. Balijec je sprominutim kurva kera nepolevi. Ale o tom v pristich dilech tohodle poradu. Z Bali Vas zdravi Vas staly zpravodaj Honza Koutecky a preje Vam krasny nicim neruseny a ten naprosto pravy pracovni tyden,. mejte se....
hehe





3 komentáře:

mamiko řekl(a)...

To zatmění Slunce je OK

vašek řekl(a)...

jestlipak si uvědomuješ ,že jsi v ráji - mládí,svoboda,bezstarostnost.....

Honza Koutecký řekl(a)...

Ja si to uvedomuju, ale spis de vo ty zkusenosti vokolo, kery doma neziskas, posli mi sem Baru Vasku, ta jedina jeste muze nekam vycestovat. Posad ji do letadla a posli ji na nakej jinej kontinent dokad muze.