úterý 9. prosince 2008

Memotong sapi - pesta Qurban

i mlady kote si tady hlida kus plaze, kde shani potravu

Takze po kratke dobe opet zdravim tentokrate predevsim priznivce hoveziho. Jelikoz bylo pondeli 8.12 a to v muslimskym kalendari znamena, ze je Hari Qurban, druhy nejdulezitejsi svatek po Idul Fitri na konci postniho mesice, kerej sme si protrpeli v zari. Sice se to neda moc srovnavat ale je to neco jako maj krestani Vanoce a Velikonoce, tak maj taky dva takovyhle svatky. Hari Qurban spociva v zakladu v tom, ze se opet mysli na muslimy kery nejsou na tom s prachama moc dobre a v podstate na tom nejsou dobre v zadnym smeru a tak se celej den po indonesii na kazdym rohu podrezavaj kravy a maso se pak daruje temto lidem, aby meli aspon jeden den v roce neco poradnyho do huby. Jo a taky ty bohaty muslimove co nevedej co s prachama si jedou valet na par tejdnu sunky do Mekky, jak ste si asi vsimli ve zpravach v TV.

Chvili sem si povidal s jednim starikem, kterej byl deset let v USA a tri mesice v Nemecku..

Ja sem v pondeli rano brzo vstaval a cekal sem asi pul hodiny na angkot, kerejch moc nebylo, pac hromada lidi uz drepela v mesitach. vsude bylo vsechno pozavirany a jenom warungy, jejichz majitelka dostala menstruaci a tudiz do mesity nesmi, mely otevrino. Jelikoz sem byl opet pozvan do megaobri Yaniny rodiny sledovat tradicni zvyky v tento den, namiril sem si to liduprazdnym mestem smerem k jejimu domu. Dorazil sem zrovna kdyz drepeli v mesite a tak sem si dal caj v jednom menstruacnim warungu. Kolem devaty dorazila podstatna cast jeji rodiny autem jejiho nejstarsiho bratra a spolecne s jejim otcem sem sel sledovat tradicni minangkabauskou hovezi zabijacku. Na miste rezby krav uz bylo nashromazdeno asi 30 divaku, ktery po mym prichodu prestaly kravy zajimat a zacali rvat neco ve smyslu "memotong bule juga." V podstate to tam probihalo tak, ze kazdej clovek jako zastupce rodiny da prachy do kasy, tady to bylo 825 000Rp. na hlavu a ty se odevzdaj mesite, ktera za cast penez koupi kravy a co zbyde da chudejm. Na jednu kravu bylo sedum lidi a krav bylo sest. No nebudu podrobne vypravet zpusob zabijeni, mam nahrany naky videa a fotky lidi a deti jak vesele tancujou s urizlou kravi hlavou, ale po zraly uvaze sem dam jenom fotku kerou rada z vas dokaze pobrat.

Seznam lidi a castky: Daftar peserta Qurban 1429H [rok muslimskyho kalendare]

Po tom co posledni krava dovrtela ocasem a chlapik s radvancem odvozil narezany maso do jednoho pristresku, kde se utvorila pracovni linka, zacalo zase prset. Sel sem se teda taky podivat jak se maso zpracovava. Kdyz sem se posadil dostal sem kafe a zacal si povidat s jednim moc prijemnym starikem, kerej se se mnou chtel mermomoci domluvit nemecky. Behem konverzace se utvorila v zastresenym prostoru masokombinatni linka. na zacatku chlapici se sekyrou a ostryma nozema odrezavali podstatnou cast masa od kosti a ctvrtili hovezi pulky. Ve prostred se oddelovaly slachy, lopatky a kosti od masa a na konci se spravedlive rozdelovalo maso dle vahy na dily pro jednotlive rodiny. Na to vsechno dohlizela rada deti a i zensky, pac uz se jim v kotlicich varila voda, nebo na panvich prazil olej.

Masokombinatni linka na zpracovani teleciho

Celej tenhle proces zacal lehce po devaty rano a 6 chlapu melo 6 krav zpracovano kolem jedny po obede a to vcetne vnitrnosti. Pouzivali pouze ostry noze a sekery, mozna naky to listi na to aby se nezasr.. moc vod krve ve fazi hrdlorezu. Takze si muze Radek "zabijak", keryho timto do Rakovnika na jatka zdravim udelat predstavu o rychlosti a zrucnosti mistich rezniku. A to tady sou reznici vsichni. Po rozdeleni masa uz zacalo prset provazovym zpusobem a tak sem se uchylil do domu Yani a sledoval pripravu hoveziho vyvaru. Davaj tam docela dost kari a jinejch druhu koreni ale ve finale to stejne zprasi chilli takze to nepoznate jakou to ma chut. Behem vareni sem se seznamil s jejim strejdou a bavili sme se o ekonomice indonesie, zdrojich a tradicich u nas i tady. pak sme sledovali kvalifikacni zapas indonesie s Kambodzou. Indonesani vyhrali 4:0 a dost to pripominalo nas okreni prebor. Vitez Suzuki poharu, jak se tohle menuje pak muze teprva do kvalifikace na MS, takze zas az tak o tolik neslo. Vecer dorazila i Cermacka, ktera byla s kamoskouslavit v Bukittingi a spolecne nas pak bracha Yani rozvez do kosu.
V sobotu sem si prozmenu sel zarybarit na plaz v Padangu, chytal sem na krevety a maly rybicky, ale jelikoz byly ten den velky vlny tak sem pak sel jeste na reku, ale moc zaberu nebylo a ryba zadna. Mistni stejnak rikali, ze tady sou ryby jenom maly a kdyz chci nakou poradnou tak musim na more.

Po navratu domu zase poradne lilo. Lilo tak hodne ze se ke me do pokoje prosla podivat takhle stonozka. V mistnim minangkabauskym jazyku se menuje "Sipasan" nebo v indonestine "Kelabang" kdyz sem si ji vyfotil tak sem ji nastestizamet ven kostetem. Pozdejs sem se informoval, ze ma na hlave dva ostry bodaky s docela ucinnym jedem, kterej se da prirovnat ke skorpionovi, jenz se tady taky vyskytuje v hojnym poctu. Na tento jed prej udajne neni vytvoreno ucinne protiserum a dle vypraveni Yanninyho otce, bych mel tak 5-15 minut na to se dostat k doktorovi, kerej by mi stejne poradil at jim hodne rejze a piju dosttecny mnozstvi vody, hehe. Na poranenym miste se prej utvori obri otok a prej se na to da i umrit, kdyz se to vcas nezaskrti. Jenomze tady vam kazdej nakeca spoustu nesmyslu, takze bych to zas az tak hrube nevidel. Padla i rec na kobry, ktery sou tady prej taky, ale jeste sem je nevidel. Skorpiona sem videl prejetyho motorkou a byl docela velkej. Takze timto doufam, ze sem neska opet poradne vystrasil rodice a timto je opet zdravim do Rakovnika a preju krasny nicim neruseny zimni vecer. :]

3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahojda,tak koukám,že si užíváš,my máme zabijačku,samozřejmě tu naší tradiční,teď v sobotu u tchýně.Ňam,ňam :-)

mamiko řekl(a)...

Děkuji za pozdrav a už si začínám zvykat. Hlavně, že se Ti nic nestalo.

vašek řekl(a)...

Nauč je tam pořádnej hovězí guláš.Mailem ti posílám zjímavej článek z Lidovek o tsunami.Už máš plán útěku?